poniedziałek, 12 września 2016

3 wariacje na temat fig :)

Większość z Was zapewne nie przepada za wrześniem, tak samo jak ja. Dzień ucieka nam coraz szybciej, z temperaturą też różnie bywa, choć w tym roku na prawdę nie ma na co narzekać :) Pisząc posta siedzę sobie w ogrodzie i piję kawkę :) Jakie są plusy nadchodzącej wielkimi krokami jesieni ? A no jest jesden i to bardzo duży - FIGI ! Nie mogłam się doczekać kiedy zobaczę je na sklepowych półkach. I doczekałam się ! Więc mam dla Was 3 cudowne przepisy , by umilić ostatnie dni lata :)

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH FIG, MOZZARELLI I AWOKADO





Składniki:
-pół awokado
-garść rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
-pół mozzarelli
-świeża figa
-łyżka posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków pinii
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżka płynnego miodu




Wykonanie:
Składniki kolejno układać na talerzu :) najpierw rukola, pokrojone awokado ( ja kroiłam cieniutkie plasterki i uformowałam różyczkę ) , pokrojona w oplasterki mozzarella i figa krojona na 4 lub 8 cześci :) Wymieszać oliwę, miód i ocet , polać po sałatce. Podprażyć na patelni orzechy, dodać do sałatki i gotowe :) Moj sałatka na zdjęciach bez dressingu, bo oczywiście o nim zapomniałam ;)




BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z FIGAMI




Składniki:
-25g mąki kukurydzianej
-25g mąki ryżowej
-10g mąki ziemniaczanej
-1 jajko ( najlepiej L )
-150ml mleka
-ser ricotta
-świeże figi
-konfitura/dżem w ulubionym smaku




Wykonanie:
Składniki na ciasto ( wszystkie oprócz 3 ostatnich ) zmiksować i odstawić na 1/2 godziny :) Po tym czasie naleśniki smażyć na dorze rozgrzanej patelni i odrobinie oleju kokosowego :) Naleśniki nadziać ricottą figami i ulubioną konfiturą :) zawijać w ruloniki lub składać w trójkąty :) Smacznego ! :)


FIGI PIECZONE Z RICOTTĄ


Składniki:
-2 świeże figi
-30 g miękkiego sera koziego
-łyżka orzechów włoskich
-rukola


Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Figi naciąć, do środka włożyć ser i orzechy :) zapiekać 10-15 min :) Po upieczeniu układać na gniazdkach z rukoli :) Rukolę można skropić octem balsamicznym. 



To tylko 3 z wilu cudownych przepisów na figi :) Ja mogłabym je dodawać do wszystkiego :) I właśnie jako dodatek sprawdzą się w każdym śniadaniu ! <3 Dziękuję tym co wytrwali do końca posta ! :)




1 komentarz: