.

.

niedziela, 22 maja 2016

CIASTO Z NASION CHIA

Dzień Dobry wszystkim ! :) Dziś obiecane ciasteczko :) Miałam pewne obawy robiąc je, ponieważ zmieniłam nieco przepis znaleziony w internecie, ale wyszło perfekcyjnie ! :) Prezentuje się świetnie, jeszcze lepiej smakuje :) Idealne na ciepłe dni, jakich teraz będzie wiele :) Jestem pewna , że jeśli spróbujecie przepisu, pochłoniecie go w kilka chwil :) Mi, jedzenie zajęło troszkę więcej niż przeciętnie :) Niestety wyrwana ósemka dalej dokucza :) A raczej jej  brak ;)

O właściwościach nasion chia pisałam w starszym poście ;)

SKŁADNIKI:

spód:

  • paczka daktyli
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • łyżka karobu lub kakao
masa z chia:

  • 8 łyżek nasion chia
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 500 ml mleka
  • 25 g żelatyny 
  • 6 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
masa z owoców:

  • 500 g owoców ( u mnie jagody z domieszką malin - mrożone )
  • paczka borówek amerykańskich
  • 20 g żelatyny
  • 60 g ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny



WYKONANIE:

1. Daktyle mocz w gorącej wodzie przez ok. 30 min ( zalać do poziomu owoców ) Przed zmiksowaniem odsączyć.

2.Wszystkie składniki na spód dokładnie zmiksuj




3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia , boki natłuść. Wyklej masą dno tortownicy włóż do lodówki



4. Wszystkie składniki oprócz żelatyny dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę




5. Mieszaninę zagotuj ( na małym ogniu, żeby się nie przypaliła ) , w międzyczasie wymieszaj 25 g żelatyny z odrobiną wrzątku, dodaj do zagotowanej masy i ostudź ją




6.Gdy zacznie tężeć, wylej na spód, odstaw na 3 godziny do lodówki

7.Owoce i resztę składników na masę owocową oprócz żelatyny, gotujemy w rondelku ok.10 min na małym ogniu, z żelatyną postępujemy jak w masie z chia




8. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i układamy na górze borówki, schładzamy w lodówce do stężenia ( ja zostawiłam na calą noc )




SMACZNEGO !














piątek, 6 maja 2016

JAGLANE RAFAELLO

Dziś post na szybko - z racji tego, że wiele osób pyta się o przepis na te kokosowe cuda <3 Bo kto nie kocha kokosu ?








SKŁADNIKI:



  • 150 g kaszy jaglanej
  • mleko ( najlepiej kokosowe ) do ugotowania kaszy( ja wlewam na oko ) 
  • 80 g syropu klonowego
  • 2 kopiate łyżki mąki migdałowej ( mielone migdały )
  • 80 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii ( lub ekstrakt waniliowy )
  • łyżka oleju kokosowego
  • paczka migdałów ( najlepiej tych bez skórki, choć zwykłe też mogą być :)









PRZEPIS:

1. Kaszę ugotuj w mleku ( musi wsiąknąć cały płyn )
2. Do jeszcze ciepłej dodaj syrop klonowy, mąkę migdałową, wiórki kokosowe, wanilię i olej kokosowy
3. Gdy masa troszkę ostygnie formuj kulki , do środka włóż migdał, obtocz w kokosie :)






czwartek, 5 maja 2016

CHIA

CZYM SĄ NASIONA CHIA ?






To nasiona szałwii hiszpańskiej.Roślinę tę uprawia się w Ameryce Południowej, w jej owocach znajduje się wiele owalnych nasion , nazwanymi właśnie nasionami chia. Co ciekawe, szałwię uprawiali już Aztekowie ! W środkowym Meksyku, za ich czasów, była to jedna z najpopularniejszych uprawianych roślin.





Są bardzo zdrowe, zawierają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Między innymi :


- mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły
- mają 5 razy więcej białka niż mleko
- mają 8 razy więcej kwasów omega 3, niż dziki łosoś atlantycki
- mają więcej żelaza niż szpinak !


Nasiona zawierają także 50 % więcej błonnika niż siemię lniane uchodzące za jego skarbnicę.






CO MOŻNA ZROBIĆ Z NASION CHIA ?



Bardzo wiele ! Najpopularniejszy to pudding chia i ja właśnie w takiej postaci najbardziej je lubię. Równie często pojawiają się u mnie jako posypka do śniadań i deserów :)Wykorzystywane są jeszcze do np. koktajli czy ciast. Szczerze ? Jeszcze nie próbowałam ich na taki sposób, ale planuje to zrobić i na pewno podzielę się z Wami przepisami :) Najpierw muszę jednak uzupełnić zapasy :P



PRZEPIS NA PUDDING CHIA



Jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać 3 łyżki nasion ( ok.30 g ) z 200 ml mleka i odstawić na parę godzin ( ja zazwyczaj zostawiam je na noc w lodówce ) :) Można dodać miodu, ksylitolu - według upodobań. Łączę je z jogurtem , musem z owoców czy owsianką !




poniedziałek, 2 maja 2016

NOWOŚCI

Dzień Dobry ! W sobotę doszły do mnie te oto cuda :) Rozpoczynam współpracę z zerokalorii.pl ! :) Ale się cieszę <3 Tam możecie kupić produkty widoczne na zdjęciu oraz wiele innych pyszności ! :) a co do naszej współpracy - postaram się nakręcić filmiki z przepisami na YT :) zobaczymy co z tego wyjdzie :) Trzymajcie kciuki :)


A przy okazji podsyłam przepis na te pyszne muffiny kokosowo - bananowo - orzechowe :) :)


SKŁADNIKI:
  1. 2 banany
  2. 2 kopiate łyżki masła orzechowego PB2
  3. 2 łyżki mąki kokosowej
  4. 2 jajka
  5. 1 łyżka ksylitolu


WYKONANIE:
  1. Oddziel białka od żółtek , białka ubij na sztywna ze szczyptą soli
  2. Banany rozgniec widelcem
  3. Wszystkie składniki oprócz białek połącz ze sobą
  4. Masę delikatnie wymieszaj z białkami
  5. Piecz ok.25-30 min w tem 180 stopni
  6. Udekoruj !

SMACZNEGO !!!