.

.

poniedziałek, 12 września 2016

3 wariacje na temat fig :)

Większość z Was zapewne nie przepada za wrześniem, tak samo jak ja. Dzień ucieka nam coraz szybciej, z temperaturą też różnie bywa, choć w tym roku na prawdę nie ma na co narzekać :) Pisząc posta siedzę sobie w ogrodzie i piję kawkę :) Jakie są plusy nadchodzącej wielkimi krokami jesieni ? A no jest jesden i to bardzo duży - FIGI ! Nie mogłam się doczekać kiedy zobaczę je na sklepowych półkach. I doczekałam się ! Więc mam dla Was 3 cudowne przepisy , by umilić ostatnie dni lata :)

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH FIG, MOZZARELLI I AWOKADO





Składniki:
-pół awokado
-garść rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
-pół mozzarelli
-świeża figa
-łyżka posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków pinii
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżka płynnego miodu




Wykonanie:
Składniki kolejno układać na talerzu :) najpierw rukola, pokrojone awokado ( ja kroiłam cieniutkie plasterki i uformowałam różyczkę ) , pokrojona w oplasterki mozzarella i figa krojona na 4 lub 8 cześci :) Wymieszać oliwę, miód i ocet , polać po sałatce. Podprażyć na patelni orzechy, dodać do sałatki i gotowe :) Moj sałatka na zdjęciach bez dressingu, bo oczywiście o nim zapomniałam ;)




BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z FIGAMI




Składniki:
-25g mąki kukurydzianej
-25g mąki ryżowej
-10g mąki ziemniaczanej
-1 jajko ( najlepiej L )
-150ml mleka
-ser ricotta
-świeże figi
-konfitura/dżem w ulubionym smaku




Wykonanie:
Składniki na ciasto ( wszystkie oprócz 3 ostatnich ) zmiksować i odstawić na 1/2 godziny :) Po tym czasie naleśniki smażyć na dorze rozgrzanej patelni i odrobinie oleju kokosowego :) Naleśniki nadziać ricottą figami i ulubioną konfiturą :) zawijać w ruloniki lub składać w trójkąty :) Smacznego ! :)


FIGI PIECZONE Z RICOTTĄ


Składniki:
-2 świeże figi
-30 g miękkiego sera koziego
-łyżka orzechów włoskich
-rukola


Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Figi naciąć, do środka włożyć ser i orzechy :) zapiekać 10-15 min :) Po upieczeniu układać na gniazdkach z rukoli :) Rukolę można skropić octem balsamicznym. 



To tylko 3 z wilu cudownych przepisów na figi :) Ja mogłabym je dodawać do wszystkiego :) I właśnie jako dodatek sprawdzą się w każdym śniadaniu ! <3 Dziękuję tym co wytrwali do końca posta ! :)




wtorek, 6 września 2016

Dietetyczne placuszki z batata

Mięciutkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach <3 Dziś był mój pierwszy raz z placuszkami z batatów. Bataty osobiście uwielbiam, więc ciągle kombinuje co by tu nowego z nich zrobić ! :) Brownie z batata już było, dziś placuchy !



SKŁADNIKI:
-pół batata (ok.100 g) 
-mała marchew (ok.40g) 
- jajko 
- 2 łyżki mąki ryżowej ( ok.20g)
-cebulka szalotka (ok. 20g)
- przyprawy


WYKONANIE:

Batata, matchew i szalotkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami :) Dodaj jajko, wymieszaj :) Odstaw na 10 min i dodaj resztę składników :) Blachę wyłóź papierem do pieczenia, uformuj placuszki i wstaw do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni na termoobiegu ) na 20 min :)



SMACZNEGO!





niedziela, 4 września 2016

FIT ciasteczka owsiane :)

Dziś podsyłam Wam mega prosty i smaczny przepis na ciasteczka owsiane :) Tylko z 3 składników :) Idealne do porannej kawki, do szkoły/pracy, czy jako słodka przekąska ! :D Można je zabrać dosłownie wszędzie :) 




SKŁADNIKI:

-250g zmielonych na mąkę płatków owsianych


-30 g wiórek kokosowych


-400 g zmiksowanego banana



PRZEPIS:

- połączyć wszystkie skłądniki


-uformować ciasteczka


- na górę można dodać orzechy <3


-piec 15-20 min w 180 stopniach :)



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Wszystkie ciasteczka ( mi wyszło ich 21 ) ma : 1477 KCAL 
35 g BIAŁKA 38 g TŁUSZCZU 275 g WĘGLOWODANÓW

1 ciasteczko ma : ok.70 KCAL
1.6 g BIAŁKA  1.8 g TŁUSZCZU  13g WĘGLOWODANÓW

*wartości odżywcze bez orzechów

UWAGI:
-do podstawowego ciasta można dodać ulubione dodatki, bakalie, orzechy, dżem :)





SMACZNEGO ! :)