.

.

poniedziałek, 12 września 2016

3 wariacje na temat fig :)

Większość z Was zapewne nie przepada za wrześniem, tak samo jak ja. Dzień ucieka nam coraz szybciej, z temperaturą też różnie bywa, choć w tym roku na prawdę nie ma na co narzekać :) Pisząc posta siedzę sobie w ogrodzie i piję kawkę :) Jakie są plusy nadchodzącej wielkimi krokami jesieni ? A no jest jesden i to bardzo duży - FIGI ! Nie mogłam się doczekać kiedy zobaczę je na sklepowych półkach. I doczekałam się ! Więc mam dla Was 3 cudowne przepisy , by umilić ostatnie dni lata :)

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH FIG, MOZZARELLI I AWOKADO





Składniki:
-pół awokado
-garść rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
-pół mozzarelli
-świeża figa
-łyżka posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków pinii
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżka płynnego miodu




Wykonanie:
Składniki kolejno układać na talerzu :) najpierw rukola, pokrojone awokado ( ja kroiłam cieniutkie plasterki i uformowałam różyczkę ) , pokrojona w oplasterki mozzarella i figa krojona na 4 lub 8 cześci :) Wymieszać oliwę, miód i ocet , polać po sałatce. Podprażyć na patelni orzechy, dodać do sałatki i gotowe :) Moj sałatka na zdjęciach bez dressingu, bo oczywiście o nim zapomniałam ;)




BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z FIGAMI




Składniki:
-25g mąki kukurydzianej
-25g mąki ryżowej
-10g mąki ziemniaczanej
-1 jajko ( najlepiej L )
-150ml mleka
-ser ricotta
-świeże figi
-konfitura/dżem w ulubionym smaku




Wykonanie:
Składniki na ciasto ( wszystkie oprócz 3 ostatnich ) zmiksować i odstawić na 1/2 godziny :) Po tym czasie naleśniki smażyć na dorze rozgrzanej patelni i odrobinie oleju kokosowego :) Naleśniki nadziać ricottą figami i ulubioną konfiturą :) zawijać w ruloniki lub składać w trójkąty :) Smacznego ! :)


FIGI PIECZONE Z RICOTTĄ


Składniki:
-2 świeże figi
-30 g miękkiego sera koziego
-łyżka orzechów włoskich
-rukola


Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Figi naciąć, do środka włożyć ser i orzechy :) zapiekać 10-15 min :) Po upieczeniu układać na gniazdkach z rukoli :) Rukolę można skropić octem balsamicznym. 



To tylko 3 z wilu cudownych przepisów na figi :) Ja mogłabym je dodawać do wszystkiego :) I właśnie jako dodatek sprawdzą się w każdym śniadaniu ! <3 Dziękuję tym co wytrwali do końca posta ! :)




wtorek, 6 września 2016

Dietetyczne placuszki z batata

Mięciutkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach <3 Dziś był mój pierwszy raz z placuszkami z batatów. Bataty osobiście uwielbiam, więc ciągle kombinuje co by tu nowego z nich zrobić ! :) Brownie z batata już było, dziś placuchy !



SKŁADNIKI:
-pół batata (ok.100 g) 
-mała marchew (ok.40g) 
- jajko 
- 2 łyżki mąki ryżowej ( ok.20g)
-cebulka szalotka (ok. 20g)
- przyprawy


WYKONANIE:

Batata, matchew i szalotkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami :) Dodaj jajko, wymieszaj :) Odstaw na 10 min i dodaj resztę składników :) Blachę wyłóź papierem do pieczenia, uformuj placuszki i wstaw do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni na termoobiegu ) na 20 min :)



SMACZNEGO!





niedziela, 4 września 2016

FIT ciasteczka owsiane :)

Dziś podsyłam Wam mega prosty i smaczny przepis na ciasteczka owsiane :) Tylko z 3 składników :) Idealne do porannej kawki, do szkoły/pracy, czy jako słodka przekąska ! :D Można je zabrać dosłownie wszędzie :) 




SKŁADNIKI:

-250g zmielonych na mąkę płatków owsianych


-30 g wiórek kokosowych


-400 g zmiksowanego banana



PRZEPIS:

- połączyć wszystkie skłądniki


-uformować ciasteczka


- na górę można dodać orzechy <3


-piec 15-20 min w 180 stopniach :)



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Wszystkie ciasteczka ( mi wyszło ich 21 ) ma : 1477 KCAL 
35 g BIAŁKA 38 g TŁUSZCZU 275 g WĘGLOWODANÓW

1 ciasteczko ma : ok.70 KCAL
1.6 g BIAŁKA  1.8 g TŁUSZCZU  13g WĘGLOWODANÓW

*wartości odżywcze bez orzechów

UWAGI:
-do podstawowego ciasta można dodać ulubione dodatki, bakalie, orzechy, dżem :)





SMACZNEGO ! :)












wtorek, 26 lipca 2016

Daktylove





Ciacho wyszło obłędnie, z piekarnika wyciągnęłam parenaście minut temu, a już 3/4 zniknęło! Musiałam dodać przepis na bloga, by nie zapomnieć o nim, kiedy będę robić słodkości na długie zimowe wieczory :) Tak na prawdę chciałam zjeść daktyle, a skończyło się na tym :P

SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • szklanka mąki ( u mnie pół na pół zmielone orzechy laskowe + mąka ryżowa )
  • paczka daktyli ( moja miała 120g )
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki mleka ( u mnie 0,5 % )
  • miód ( według uznania )
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • przyprawa korzenna ( również według uznania )
  • dżem ( u mnie 100% pożeczka i jeżyna )



WYKONANIE:

  1. Zalej daktyle wrzącą wodą i poczekaj, aż zmiękną.
  2. Dodaj płatki owsiane i mleko, zmiksuj. ( można też wcześniej zmiksować płatki owsiane na mąkę, ja nie miałam zamykanego miksera, więc zmiksowałam wszystko razem )
  3. W misce ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.




4.Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, oprócz dżemu ;)


\


5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do tzw. "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 160 stopniach.




6. Po upieczeniu ostudź i przekrój na pół.




7. Przełóż ulubionym dżemorem :)




8. Postaraj się nie zjeść wszystkiego na raz :P








niedziela, 22 maja 2016

CIASTO Z NASION CHIA

Dzień Dobry wszystkim ! :) Dziś obiecane ciasteczko :) Miałam pewne obawy robiąc je, ponieważ zmieniłam nieco przepis znaleziony w internecie, ale wyszło perfekcyjnie ! :) Prezentuje się świetnie, jeszcze lepiej smakuje :) Idealne na ciepłe dni, jakich teraz będzie wiele :) Jestem pewna , że jeśli spróbujecie przepisu, pochłoniecie go w kilka chwil :) Mi, jedzenie zajęło troszkę więcej niż przeciętnie :) Niestety wyrwana ósemka dalej dokucza :) A raczej jej  brak ;)

O właściwościach nasion chia pisałam w starszym poście ;)

SKŁADNIKI:

spód:

  • paczka daktyli
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • łyżka karobu lub kakao
masa z chia:

  • 8 łyżek nasion chia
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 500 ml mleka
  • 25 g żelatyny 
  • 6 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
masa z owoców:

  • 500 g owoców ( u mnie jagody z domieszką malin - mrożone )
  • paczka borówek amerykańskich
  • 20 g żelatyny
  • 60 g ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny



WYKONANIE:

1. Daktyle mocz w gorącej wodzie przez ok. 30 min ( zalać do poziomu owoców ) Przed zmiksowaniem odsączyć.

2.Wszystkie składniki na spód dokładnie zmiksuj




3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia , boki natłuść. Wyklej masą dno tortownicy włóż do lodówki



4. Wszystkie składniki oprócz żelatyny dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę




5. Mieszaninę zagotuj ( na małym ogniu, żeby się nie przypaliła ) , w międzyczasie wymieszaj 25 g żelatyny z odrobiną wrzątku, dodaj do zagotowanej masy i ostudź ją




6.Gdy zacznie tężeć, wylej na spód, odstaw na 3 godziny do lodówki

7.Owoce i resztę składników na masę owocową oprócz żelatyny, gotujemy w rondelku ok.10 min na małym ogniu, z żelatyną postępujemy jak w masie z chia




8. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i układamy na górze borówki, schładzamy w lodówce do stężenia ( ja zostawiłam na calą noc )




SMACZNEGO !














piątek, 6 maja 2016

JAGLANE RAFAELLO

Dziś post na szybko - z racji tego, że wiele osób pyta się o przepis na te kokosowe cuda <3 Bo kto nie kocha kokosu ?








SKŁADNIKI:



  • 150 g kaszy jaglanej
  • mleko ( najlepiej kokosowe ) do ugotowania kaszy( ja wlewam na oko ) 
  • 80 g syropu klonowego
  • 2 kopiate łyżki mąki migdałowej ( mielone migdały )
  • 80 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii ( lub ekstrakt waniliowy )
  • łyżka oleju kokosowego
  • paczka migdałów ( najlepiej tych bez skórki, choć zwykłe też mogą być :)









PRZEPIS:

1. Kaszę ugotuj w mleku ( musi wsiąknąć cały płyn )
2. Do jeszcze ciepłej dodaj syrop klonowy, mąkę migdałową, wiórki kokosowe, wanilię i olej kokosowy
3. Gdy masa troszkę ostygnie formuj kulki , do środka włóż migdał, obtocz w kokosie :)






czwartek, 5 maja 2016

CHIA

CZYM SĄ NASIONA CHIA ?






To nasiona szałwii hiszpańskiej.Roślinę tę uprawia się w Ameryce Południowej, w jej owocach znajduje się wiele owalnych nasion , nazwanymi właśnie nasionami chia. Co ciekawe, szałwię uprawiali już Aztekowie ! W środkowym Meksyku, za ich czasów, była to jedna z najpopularniejszych uprawianych roślin.





Są bardzo zdrowe, zawierają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Między innymi :


- mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły
- mają 5 razy więcej białka niż mleko
- mają 8 razy więcej kwasów omega 3, niż dziki łosoś atlantycki
- mają więcej żelaza niż szpinak !


Nasiona zawierają także 50 % więcej błonnika niż siemię lniane uchodzące za jego skarbnicę.






CO MOŻNA ZROBIĆ Z NASION CHIA ?



Bardzo wiele ! Najpopularniejszy to pudding chia i ja właśnie w takiej postaci najbardziej je lubię. Równie często pojawiają się u mnie jako posypka do śniadań i deserów :)Wykorzystywane są jeszcze do np. koktajli czy ciast. Szczerze ? Jeszcze nie próbowałam ich na taki sposób, ale planuje to zrobić i na pewno podzielę się z Wami przepisami :) Najpierw muszę jednak uzupełnić zapasy :P



PRZEPIS NA PUDDING CHIA



Jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać 3 łyżki nasion ( ok.30 g ) z 200 ml mleka i odstawić na parę godzin ( ja zazwyczaj zostawiam je na noc w lodówce ) :) Można dodać miodu, ksylitolu - według upodobań. Łączę je z jogurtem , musem z owoców czy owsianką !




poniedziałek, 2 maja 2016

NOWOŚCI

Dzień Dobry ! W sobotę doszły do mnie te oto cuda :) Rozpoczynam współpracę z zerokalorii.pl ! :) Ale się cieszę <3 Tam możecie kupić produkty widoczne na zdjęciu oraz wiele innych pyszności ! :) a co do naszej współpracy - postaram się nakręcić filmiki z przepisami na YT :) zobaczymy co z tego wyjdzie :) Trzymajcie kciuki :)


A przy okazji podsyłam przepis na te pyszne muffiny kokosowo - bananowo - orzechowe :) :)


SKŁADNIKI:
  1. 2 banany
  2. 2 kopiate łyżki masła orzechowego PB2
  3. 2 łyżki mąki kokosowej
  4. 2 jajka
  5. 1 łyżka ksylitolu


WYKONANIE:
  1. Oddziel białka od żółtek , białka ubij na sztywna ze szczyptą soli
  2. Banany rozgniec widelcem
  3. Wszystkie składniki oprócz białek połącz ze sobą
  4. Masę delikatnie wymieszaj z białkami
  5. Piecz ok.25-30 min w tem 180 stopni
  6. Udekoruj !

SMACZNEGO !!!