SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH FIG, MOZZARELLI I AWOKADO
Składniki:
-pół awokado
-garść rukoli lub mieszanki sałat z rukolą
-pół mozzarelli
-świeża figa
-łyżka posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków pinii
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżka płynnego miodu
Wykonanie:
Składniki kolejno układać na talerzu :) najpierw rukola, pokrojone awokado ( ja kroiłam cieniutkie plasterki i uformowałam różyczkę ) , pokrojona w oplasterki mozzarella i figa krojona na 4 lub 8 cześci :) Wymieszać oliwę, miód i ocet , polać po sałatce. Podprażyć na patelni orzechy, dodać do sałatki i gotowe :) Moj sałatka na zdjęciach bez dressingu, bo oczywiście o nim zapomniałam ;)
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z FIGAMI
Składniki:
-25g mąki kukurydzianej
-25g mąki ryżowej
-10g mąki ziemniaczanej
-1 jajko ( najlepiej L )
-150ml mleka
-ser ricotta
-świeże figi
-konfitura/dżem w ulubionym smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto ( wszystkie oprócz 3 ostatnich ) zmiksować i odstawić na 1/2 godziny :) Po tym czasie naleśniki smażyć na dorze rozgrzanej patelni i odrobinie oleju kokosowego :) Naleśniki nadziać ricottą figami i ulubioną konfiturą :) zawijać w ruloniki lub składać w trójkąty :) Smacznego ! :)
FIGI PIECZONE Z RICOTTĄ
Składniki:
-2 świeże figi
-30 g miękkiego sera koziego
-łyżka orzechów włoskich
-rukola
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Figi naciąć, do środka włożyć ser i orzechy :) zapiekać 10-15 min :) Po upieczeniu układać na gniazdkach z rukoli :) Rukolę można skropić octem balsamicznym.
To tylko 3 z wilu cudownych przepisów na figi :) Ja mogłabym je dodawać do wszystkiego :) I właśnie jako dodatek sprawdzą się w każdym śniadaniu ! <3 Dziękuję tym co wytrwali do końca posta ! :)