SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- szklanka mąki ( u mnie pół na pół zmielone orzechy laskowe + mąka ryżowa )
- paczka daktyli ( moja miała 120g )
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mleka ( u mnie 0,5 % )
- miód ( według uznania )
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- przyprawa korzenna ( również według uznania )
- dżem ( u mnie 100% pożeczka i jeżyna )
WYKONANIE:
- Zalej daktyle wrzącą wodą i poczekaj, aż zmiękną.
- Dodaj płatki owsiane i mleko, zmiksuj. ( można też wcześniej zmiksować płatki owsiane na mąkę, ja nie miałam zamykanego miksera, więc zmiksowałam wszystko razem )
- W misce ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.
4.Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, oprócz dżemu ;)
5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do tzw. "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 160 stopniach.
6. Po upieczeniu ostudź i przekrój na pół.
7. Przełóż ulubionym dżemorem :)
8. Postaraj się nie zjeść wszystkiego na raz :P
Hej, świetny przepis ! już wiem, jak wykorzystam nowe dżemory Dziadka :) mogłabyś tylko napisać, jak długo Ty trzymałaś ciasto w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie pamiętam , robiłam to na oko ☺ Poza tym z moim piekarnikiem jest coś nie tak, czas pieczenia est zawsze inny :) Także nie sugerowalabym się tym i tak :) Najlepiej ciasto sprawdzać patyczkiem :)
Usuń